ARENA BAD, YSTAD

Under en vecka fick 280 tvåor i Ystad kommun skapa en mosaik i form av en triangel. Projektet var en del av ”Skapande skola”. De unga konstnärerna samlades klassvis i Konstmuseets verkstad. Temat var: Det som gör dig glad. Vi förklarade metoden: ”Gör en skiss på något som gör dig glad. Välj färger på bitarna och lägg en mosaik. Det är inte så viktigt att följa skissen, viktigare att välja färger som gör att bilden blir tydlig.”
Därefter utbröt ett kreativt kaos. Det skissades på blommor, glasstrutar, båtar, glada figurer, fjärilar, solar och allt annat som gör livet värt att leva. Sedan samlades barnen runt lådorna med mosaikbitar, rotade runt, kollade, förkastade och valde till slut vilka färger som de vill ha.
Alla bilderna var triangelformade, men en del fick bilden med triangeln uppåt, andra med den nedåt. På så vis kunde bilderna sammanfogas i större sjok som sattes upp på badhuset i Ystad.

Projektet genomfördes i samarbete med Skapande Skola, Ystads kommun och Ystad kontshall.

Cecilia Wallén, utvecklingsledare och samordnare Skapande skola skrev efter det avslutande projektet följand: “Det är med glädje jag konstaterar att vi nått alla våra Skapande skola-mål i detta projekt:

Demokrati- o likvärdighetstanken: ALLA SKA MED! Delaktighet och samverkan.
Kulturtanken: Stärka kulturens roll genom estetiska lärprocesser i undervisningen. Lokala kulturaktörer från olika kultursfärer. Kvalitet och professionalitet.
Processtanken: Långsiktighet och arbete i estetiska lärprocesser, inte enbart enstaka kulturupplevelser.
Värdegrundstanken: Tema Lika Unika, mångfald berikar, tolerans, möten mellan människor.
Gemensamhetstanken: Alla i samma årskurs gör samma sak, få elever att förstå och uppleva det.
Samhällstanken: Synas mer utåt och i samhället – ”Dela Ystad med världen”.”

Länkar till press:
http://www.ystadsallehanda.se/ystad/280-unga-konstnarer-skapade-vaggmosaik/

http://www.ystadsallehanda.se/kultur-noje/ulf-martensson-konst-anda-in-i-kaklet/Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *